Belépés
Szíverősítők a kertből
... koleszterint enged a vérbe.

A fokhagyma gyógyhatása a gerezdekben található mintegy 100 kéntartalmú vegyületnek köszönhető. Amikor szétrágjuk, az egyik kéntartalmú vegyület, az alliin allicinná alakul át. Ez adja a fokhagyma jellegzetes szagát, és gyógyhatását. Az allicin egy része ezek után tovább bomlik, újabb kénvegyületek keletkeznek (pl. ajoén) melyeknek szintén gy...
Fokhagyma
... utánszárítják, a rögöktől, gyökérzettől megtisztítják, füzérbe vagy koszorúba fonják, és szellős, száraz helyen (padlás), felfüggesztve tárolják.

Hatóanyagai
Illóolajakat (alliin, allicin), szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta em...
A csodás fokhagyma
... humuszban gazdag talajt szereti.
Hatóanyaga:
Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan. Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj. Mivel tehát a hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt ...
Ételünk az életünk...
... vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100 kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú ...
Vöröshagyma:
... szelént és cinket is találunk benne. Energiaszegény: 38 kcal, 159 kJ/100 gramm. A hagymafélék legtöbbje mikrobaölő hatású vegyületeket, fintocidokat is tartalmaz, a vöröshagyma például allicint. Könnyfakasztó vegyülete a tiopropion-aldehid. Századok óta alkalmazzák gyógyászati célokra a vöröshagymát külsőleg és belsőleg is. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbet...
A koleszterin Janus-arca
... koleszterinszintet. A halak, mint a makréla, a szardíniák, a lazac és a tonhal szintén hozzájárulnak a HDL-szint növeléséhez és a vér zsírszintjének csökkentéséhez. Ezek a halfélék gazdagok egy allicin nevű anyagban, mely emeli a HDL-szintet.
A hús helyett válassza a halat! Ha mégis húst eszik, vágja le róla az összes látható kövér részt, és kerülje a feldolgozott húsféléket...
Gyógynövények / Szakanyag -1
Szabó László Gy.
GYÓGYNÖVÉNYISMERET
(speciális kollégiumhoz alapok)
biológus és biológia tanár szakos hallgatóknak
(kiegészítő ajánlott ismeretek)
Tartalom
Általános rész
1. Gyógynövények tudományos és magyar neve, drogok gyógyszerészi neve
2. Etnobotanikai adatok, népi orvoslási tapasztalatok, herbáriumok
3. Növényi anyagcsere és kapcso...
......
......
Ételünk az életünk
... vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100 kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú ...
Fűszernövények
... szelént és cinket is találunk benne. Energiaszegény: 38 kcal, 159 kJ/100 gramm. A hagymafélék legtöbbje mikrobaölő hatású vegyületeket, fintocidokat is tartalmaz, a vöröshagyma például allicint. Könnyfakasztó vegyülete a tiopropion-aldehid. Századok óta alkalmazzák gyógyászati célokra a vöröshagymát külsőleg és belsőleg is. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbet...
Bazsalikom, a növények királya
Bazsalikom, a növények királya

A bazsalikom neve a görög
"basileus" szóból származik, melynek jelentése "király,
királyi". Emlegetik még Szent János fűként, vagy bazilikának is. Méltán
tartják a növények királyának, hiszen szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze,
fantasztikus aromája révén kiérdemli ezt a jelzőt.

Egynyári növény, amely India ...
Érdemes alkalmazni
... van benne?

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
...
Életünk az ételünk!
... vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100 kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú ...
A fokhagymáról
... álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni.

Illóolajakat (alliin, allicin), szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta emésztést előse...
Fokhagyma, a boszorkányűző
... ,,illatos" a fokhagyma? Amikor a fokhagymát felvágjuk, vagy egy nagyobb mozdulattal átsajtoljuk a présen, akkor egy allinasie nevű enzim szabadul fel. Az enzimben lévő kén tartalmú allicin adja a fokhagyma világkonyhát átölelő illatát. Ez a molekula az, ami felszívódva a véráramban, egy idő után a kilélegzett levegőben és a bőrön keresztül távozik. Épp ezért, a nagyobb ...
Zöldségekkel az egészségért
... ajánlom.

MEGELŐZÉS
Fokhagyma

A friss fokhagymában található illóolaj fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan alliin, mely a hagymacikkelyek aprítása során az addig elkülönítetten található allináz enzim hatására allicinné alakul át. Ez egy fűszeres szagú, antibakteriális hatású, bomlékony anyag, melyből részben a szagtalan ajoen, részben a fokhagymára jell...
Ételünk az életünk
... vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100 kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú ...
Fokhagyma, a boszorkányűző
... ,,illatos" a fokhagyma? Amikor a fokhagymát felvágjuk, vagy egy nagyobb mozdulattal átsajtoljuk a présen, akkor egy allinasie nevű enzim szabadul fel. Az enzimben lévő kén tartalmú allicin adja a fokhagyma világkonyhát átölelő illatát. Ez a molekula az, ami felszívódva a véráramban, egy idő után a kilélegzett levegőben és a bőrön keresztül távozik. Épp ezért, a nagyobb ...
x
... és természetgyógyász Újhold, Újkirály! magyar népi gyógyászati könyvében. Továbbá, fiatalon tartja azt, aki rendszeresen fogyasztja. A fokhagyma és tinktúrája természetes antibiotikumot (allicint) tartalmaz.
Természetes antibiotikum gyomor-, bél- és sebfertôzések ellen. Bacilus- és vírusölô hatása nemcsak a belekben, hanem az egész szervezetben kimutatott.
Erôsíti az ...
Ételünk az életünk
... vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100 kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú ...
1 2 3 
Címkék: Szabó László Gy, Szent János, csodás fokhagyma, koleszterin Janus-arca, növények királya, fokhagyma gyógyhatása, gerezdekben található, egyik kéntartalmú, alliin allicinná, fokhagyma jellegzetes, része ezek, kéntartalmú anyag, ajoén adja, modern orvostudomány, kéntartalmú alliin, gerezd felaprítása, fokhagyma tipikus, kéntartalmú illóolaj, hatóanyaga csak, erőteljes antibiotikus, allináz enzim, növényben lévő, allicin reakcióba, szervezetet megtámadó, hagymafélék legtöbbje, vöröshagyma például, vöröshagymát külsőleg, népi gyógyászatban, tonhal szintén, halfélék gazdagok, allicin nevű, összes látható, feldolgozott húsféléket, bazsalikom neve, növények királyának, hagymagumó alliint, sejtsérülés hatására, alábbi összetevők, orvos belélegezte, fokhagymát felvágjuk, nagyobb mozdulattal, allinasie nevű, enzimben lévő, fokhagyma világkonyhát, kilélegzett levegőben, bőrön keresztül, friss fokhagymában, hagymacikkelyek aprítása, addig elkülönítetten, fűszeres szagú, szagtalan ajoen, fokhagymára jell,
© 2013 TVN.HU Kft.